Čínske Lenovo kupuje od Google divíziu Motorola Mobility

30.01.2014 Celý región

New York 30. januára (TASR) - Internetový gigant Google predáva svoju divíziu Motorola Mobility čínskej spoločnosti Lenovo za necelé 3 miliardy USD. Pre tento krok sa rozhodol ani nie dva roky potom, ako spomínanú mobilnú divíziu kúpil za viac než 12 miliárd USD, čo vyvoláva dojem, že najväčšia akvizícia firmy Google bola jej najdrahším omylom. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Google oznámil, že divíziu Motorola Mobility predáva Lenovu za 2,91 miliardy USD (2,14 miliardy eur). V roku 2012 pritom dokončil kúpu Motorola Mobility za 12,5 miliardy USD. Odvtedy však divízia stratila takmer 2 miliardy USD, pričom počet zamestnancov zredukovala z 20.000 na 3800.

Podľa niektorých analytikov však napriek tomu, že Google predáva Motorola Mobility za necelú štvrtinu sumy, za ktorú ju kúpil, nepovažujú tento krok za príliš stratovú záležitosť. Google si totiž ponechá väčšinu z 20.000 patentov Motoroly. Lenovo v rámci akvizície prevezme len okolo 2000 z nich. Medzičasom spoločnosť Google už časť aktív Motoroly predala, napríklad koncom roka 2012 získala z predaja divízie set-top boxov 2,35 miliardy USD. Ďalšie financie získala z predaja nehnuteľností.

Okrem toho, mnohí investori boli presvedčení, že Motorola Mobility iba zbytočne vysáva z Google financie a negatívne ovplyvňuje jeho zisk. Oznámenie o predaji tak viedlo k rastu hodnoty akcií internetového gigantu. Ich hodnota sa krátko po zverejnení predaja zvýšila o 2,5 %.

Na druhej strane Lenovo plánuje Motorola Mobility využiť na svoju expanziu. V súčasnosti najväčší výrobca osobných počítačov na svete sa chce výraznejšie presadiť aj na globálnom trhu smartfónov, o ktoré je v posledných rokoch stále väčší záujem práve na úkor osobných počítačov. Lenovo je už teraz jedným z lídrov na trhu smartfónov v Číne, no plánuje expandovať aj na zahraničných trhoch, najmä v USA a Latinskej Amerike.

Pre čínsku firmu je najnovšia akvizícia druhou významnou dohodou za tento mesiac. Minulý týždeň spoločnosť oznámila, že kupuje od IBM jej divíziu serverov za 2,3 miliardy USD.
 

Vyberte región